Propers Actes
Habitar y construir. Peris+Toral Arquitectes
Habitar y construir. Peris+Toral...
Nuevo ciclo: Inteligencia artificial y arquitectura....
Nuevo ciclo: Inteligencia...
Repensem Girona. Jornades professionals i ciutadanes sobre transformació urbana
La ciutat de Girona acollirà del 19 al 21 de novembre les jornades sobre transformació urbana “Repensem Girona” obertes a tota la ciutadania i al sector professional. Es tracta d’una oportunitat per reflexionar sobre els canvis que està experimentant la ciutat i les transformacions urbanes necessàries per construir un futur sostenible i inclusiu. A partir del testimoni d'experiències internacionals d'èxit, les jornades inclouran xerrades, caminades i sessions de treball amb col·lectius professionals i organitzacions socials i ciutadanes. Es tracta d’una proposta organitzada per l’Ajuntament de Girona, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Universitat de Girona (UdG).
Aquest matí, ha tingut lloc la presentació de les jornades a càrrec de la tinenta d’alcaldia i regidora de Transició Ecològica i Transformació Urbana del consistori, Cristina Andreu Displas; el president de la Demarcació de Girona del COAC, Marc Riera, i la vicerectora de Territori i Compromís Social de la UdG, Sílvia Llach.
“Amb aquestes jornades volem iniciar una nova manera de pensar la transformació urbana de la ciutat. Posar en comú experiències d’èxit d’arreu d’Europa i compartir-les directament amb la ciutadania gironina és una oportunitat única per aplegar les millors idees i bones pràctiques i impulsar-les a Girona”, ha afirmat la tinenta d’alcaldia Cristina Andreu Displas.
“Amb un format en el qual es combinaran experiències internacionals d’èxit, amb reflexions, xerrades, taules de treball... i on buscarem una participació molt transversal... debatrem sobre els reptes de futur que tenim per transformar les ciutats i fer-les més amables, sostenibles i inclusives. I aquí, que parlarem d’urbanisme, de rehabilitació i regeneració urbana, de mobilitat sostenible, d’espai públic... amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones, com a Col·legi d’Arquitectes hi hem de ser”, ha afirmat el president del COAC Girona, Marc Riera.
La vicerectora de Territori i Compromís Social de la UdG, Sílvia Llach, ha destacat que el concepte de ciutat universitària és “un espai de convivència, aprenentatge i intercanvi cultural”. Considera que “la integració entre la universitat i la ciutat és fonamental per crear un entorn que afavoreixi el coneixement i la innovació” i que “el desenvolupament acadèmic ha d’anar lligat al social i l’econòmic per construir una ciutat universitària inclusiva, en què estudiants i personal col·laborin estretament amb la ciutadania”. Un espai, en definitiva, “que promogui el pensament crític, la creativitat i el compromís cívic, elements clau per al futur del nostre jovent i del país”, ha reblat.
El programa arrencarà el dimarts 19 de novembre, a les 18 h, a la seu del COAC, amb la benvinguda a càrrec de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i el president del COAC Girona, Marc Riera. Tot seguit tindrà lloc la xerrada “Urbanisme regeneratiu i inclusiu: reinventar la ciutat per respondre als reptes presents i futurs”, a càrrec de l’arquitecta de Landlab (Sant Cugat), Míriam García, i dels arquitectes de Bosch-Capdeferro (Girona), Ramon Bosch i Bet Capdeferro.
L’endemà, el dimecres 20 de novembre, les propostes es traslladaran al barri de Sant Narcís, al centre cívic. A les 10 h hi haurà una passejada per aquest barri fins a Can Gibert del Pla que inclourà reflexions entorn a projectes en marxa o necessitats concretes als barris. A partir de les 12 h, es durà a terme la xerrada “Fer ciutat barri a barri: Rehabilitació i regeneració urbana” amb l’arquitecte de Cooperativa Celobert (Barcelona), Miquel Mayor, i l’arquitecta d’Ensanche 21 (Vitoria-Gasteiz), Isabel Pineda.
A les 13.15 h s’iniciarà una altra xerrada que porta per nom “Disseny urbà al servei de la ciutadania”, a càrrec del director de Placemaking Europe (València), Ramon Marrades, i de l’arquitecte municipal de l’Ajuntament de Santoña (Cantàbria), Antonio Bezanilla. La jornada finalitzarà a la tarda amb grups de treball. En concret, s’organitzaran dinàmiques de treball per grups, amb la participació de les persones assistents i tècnics municipals, entorn a projectes concrets de regeneració urbana de barris, intervencions de petita escala a l’espai públic, pacificació d’entorns escolars, i transició cap a un model de mobilitat sostenible.
L’últim dia, el dijous 21 de novembre, es duran a terme diferents propostes a la Sala de Graus Pep de Nadal de Sant Domènec de la Facultat de Lletres i Turisme de la UdG del Campus Barri Vell. Tot i això, a les 9 h, s’ha organitzat una passejada per l’entorn de l’Estació Espai Jove per reflexionar sobre les necessitats i iniciatives que estan en marxa.
La primera xerrada, “Espai públic i mobilitat sostenible”, serà a les 10.15 h a càrrec del director d’urbanisme i espai públic de l’Agenzia Mobilità Ambiente e Territorio (Milà), Demetrio Scopelliti, i l’activista i consultora en mobilitat sostenible (Delft), Melissa Bruntlett. Les ponències seran en anglès i s’oferirà traducció al català. A les 11.30 h, començarà la xerrada “Una nova Agenda Urbana per a Girona” a càrrec de la tinenta d’alcaldia i regidora de Transició Ecològica i Transformació Urbana de l’Ajuntament de Girona, Cristina Andreu Displas. Les jornades clouran amb una nova sessió de grups de treball.
Cal destacar que totes les propostes són gratuïtes, però cal fer la inscripció prèviament a través de la web “Repensem Girona” de l’Ajuntament de Girona.