Propers Actes
Nuevo ciclo: Inteligencia artificial y arquitectura....
Nuevo ciclo: Inteligencia...
Exposició: Housing Standardisation
Malgrat el paper significatiu de l’habitatge en la societat, hi ha poc coneixement sobre com és una casa mitjana, qui la dissenya i com les experiències varien entre els diferents països. La definició de ‘bon disseny’ segueix sent incerta, cosa que porta a resultats inconsistents en l’habitatge. La majoria de l’habitatge, especialment els projectes a gran escala, està altament estandarditzat per reduir costos i riscos. En l’habitatge subvencionat, la governança del disseny—modelada per polítiques i normatives—juga un paper crucial per garantir unes condicions de vida dignes.
L’estudi investiga l’impacte de la governança del disseny sobre la qualitat de l’habitatge subvencionat, comparant les polítiques neoliberals d’habitatge d’Anglaterra i Xile amb els sistemes diversos d’Espanya, els Països Baixos, Suïssa i Xina. Els resultats destaquen els desafiaments per definir estàndards globals d’habitatge i mostren com els estàndards i la qualitat varien, fins i tot dins del mateix país, revelant les limitacions per abordar les necessitats de les poblacions vulnerables. Inclou una anàlisi detallada de l’habitatge assequible mitjançant models físics, dibuixos, escanejats en 3D, vídeos i entrevistes amb residents i professionals de l’habitatge.
Comissariada per Sam Jacoby, Lucia Alonso i Seyithan Özer del Royal College of Art amb Alvaro Arancibia, Consuelo Albornoz i Claudia Chavarria de la Pontificia Universidad Católica de Chile.
Presentació de la Taula de Diversitat. COAC 360: Diversitat i Innovació
El proper dilluns 17 de febrer a les 17 h, es presentarà a la seu de Barcelona la Taula de Diversitat del COAC, un nou espai de trobada per redefinir l'arquitectura amb perspectives diverses i reflexionar sobre els reptes de futur de la nostra professió.
La jornada s’emmarca en la voluntat del Col·legi de donar resposta a les necessitats d’un col·lectiu divers i en constant evolució. L'objectiu de la iniciativa és crear un punt de trobada i diàleg on les diferents veus del col·lectiu puguin compartir experiències i explorar noves maneres d'enfocar el treball professional dins d'un sector que, cada vegada més, es defineix per la seva heterogeneïtat, amb especialitats tan variades com l'acústica o l'accessibilitat, la docència, la mediació o la gestió urbanística.
La Taula de Diversitat és un projecte impulsat per la Demarcació de Barcelona que es va iniciar fa un any amb l'organització de trobadaes amb arquitectes segons les seves especialitats.
La presentació, doncs, serà una oportunitat única per conèixer de primera mà els resultats de les trobades, el treball de la Taula, així com les iniciatives que es posaran en marxa per fomentar i posar en valor la riquesa i pluralitat del sector, més enllà de la pràctica tradicional de l'arquitectura. Serà també un espai per debatre sobre com el Col·legi pot ser més accessible i representatiu de la diversitat de professionals i especialitats, per tal de respondre millor als interessos de tots els arquitectes i avançar cap al COAC del futur.
Inscriu-te a la sessió!
La teva participació és fonamental per a la construcció d'un espai comú obert i plural.
Al final de la sessió es convidarà a les persones assistents a relacionar-se amb professionals d'altres àmbits de l'arquitectura, fomentant el diàleg i la col·laboració entre disciplines.
PROGRAMA:
Benvinguda institucional
Sandra Bestraten, presidenta de la Demarcació de Barcelona del COAC
Presentació de la Taula de Diversitat
Cristina Mora, secretària de la Demarcació de Barcelona del COAC
Presentació del Projecte Especialistes
Alberto López, director de l’Escola Sert
Taula Rodona de Cultura
Modera: Sandra Bestraten, presidenta de la Demarcació de Barcelona
Taula Rodona d'Exercici Professional
Modera: Cristina Mora, secretària de la Demarcació de Barcelona
Debat: Què volen els arquitectes d’avui
Modera: Salvador Ribas, tresorer de la Demarcació de Barcelona
Cloenda i conclusions
Sandra Bestraten, presidenta de la Demarcació de Barcelona
Networking / Refrigeri
Segunda sesión del ciclo 'Europa Europa' con Francesca Torzo
Seguimos con el ciclo de conferencias “Europa, Europa” que pretende mostrar la arquitectura europea contemporánea con la presentación de la obra propia de 8 arquitectos invitados que serán presentados a su vez por arquitectos catalanes.
El jueves 30 de enero a las 19h contaremos con la presencia de la arquitecta Francesca Torzo, con la presentación de Alonso Atienza, miembro del estudio Atienza-Maure.
Inscríbete
Francesca Torzo. Funda su propio estudio en 2008 en Génova. Combina la práctica profesional con la actividad docente: fue asistente en el Atelier Bearth en la AAM de Mendrisio desde 2009 hasta 2017, profesora en la Bergen Arkitekthøgskole en Noruega entre 2017 y 2021, y desde 2020 dirige un taller de diseño en la AAM de Mendrisio. Ha impartido conferencias en diversas escuelas internacionales e instituciones culturales. En 2018 fue invitada como participante en la 16ª Exposición Internacional de Arquitectura – La Biennale di Venezia, FREESPACE, comisariada por Yvonne Farrell y Shelley McNamara. También fue nombrada presidenta de la Fundación Maarten Van Severen en Gante para el período 2018-2019. En 2020 recibió el premio Moira Gemill de Arquitectura Emergente. Además, ha ganado el Premio Internacional Piranesi en 2018, el Premio Italiano di Architettura en 2020 y fue finalista en los Premios Mies van der Rohe 2022.
Ciclo completo:
30/01 Francesca Torzo (Génova), presentada por Alonso Atienza (Atienza-Maure)
06/02 Fala (Porto), presentados por Lucia Millet (cierto estudio)
20/02 Baukunst (Bruselas), presentados por Carmen Torres (Sarquella Torres Arquitectes)
06/03 Kosmos (Moscú/Zurich), presentados por Laura Solsona (self-office)
20/03 Sam Chermayeff (Berlín), presentado por Igor Urdampilleta (Arquitectura-G)
27/03 LCLA (Oslo), presentados por Beatriz Borque
03/04 NP2F (París/Marsella), presentados por Maria Giramé (Bajet Giramé)
Concert: Música i Arquitectura, ressonàncies d’espais i formes
Des del convenciment que el diàleg entre la música i altres àmbits del coneixement i la divulgació és una poderosa plataforma per a l’aprenentatge i l’intercanvi cultural, la Fundació Conservatori Liceu organitza una sèrie de concerts on la música clàssica i diferents disciplines s’uneixen per explorar noves formes d’expressió artística.
En el marc d'aquesta proposta, i amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el proper dimarts 28 de gener a les 19.30 h ens submergirem en un diàleg profund entre dues formes d’art que defineixen la nostra experiència estètica i física: la música i l'arquitectura. Desdibuixarem la frontera entre ambdues disciplines, tot explorant l’espai arquitectònic dels instruments musicals.
Els arquitectes col·legiats gaudiu d'un 50% de descompte en l'entrada. Per tal d'obtenir aquest descompte, cal introduir el codi LCCOAC25.
DIVULGADOR: GERARD GUERRA LÓPEZ
Gerard Guerra és arquitecte, músic i investigador especialitzat en la intersecció entre la música i l’arquitectura, camp que denomina “musitectura”. Es va formar a l’ETSAB i també és llicenciat en música clàssica i contemporània amb especialitat en interpretació del piano per l’ESMUC. Posteriorment, va ampliar la seva formació al Conservatori del Liceu i al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. La seva recerca sobre la simbiosi entre música i arquitectura ha estat presentada en nombrosos congressos i esdeveniments internacionals. Actualment com a arquitecte treballa a l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) i compagina l’activitat pròpia de l’arquitectura i la música amb la recerca i divulgació de la “musitectura”. També és co-coordinador del Grup Obert d’Arquitectura i Música del COAC) des de la seva creació el 2020.