Aquest 14 de desembre s’ha conegut la mort de Josep Maria Jujol, fill de l’arquitecte Josep Maria Jujol[2], i una de les persones que més ha treballat per donar a conèixer l’obra d’un arquitecte de gran talent, però encara molt desconegut.
Al costat de les seves germanes Teresa i Thecla, Josep Maria Jujol va dedicar gran part de la seva vida a conservar l’Arxiu Jvjol i n’ha procurat l’estudi, conservació i difusió. Ha reivindicat l’obra del seu pare, estret col·laborador de Gaudí en grans obres com La Pedrera[3] o laCasa Batlló[4], i autor de joies del modernisme com Can Negre[5] (Sant Joan Despí), la Casa Planells[6] (Barcelona) o el Teatre Metropol[7] (Tarragona).
El 2017, els germans Jujol van fer donació a l'Arxiu Històric del COAC del material que es trobava en dipòsit des dels anys 90. I l’1 de desembre de 2022, es va completar aquesta donació amb la documentació de Josep Maria Jujol vinculada al camp de Tarragona[8], la seva terra natal.
Amb motiu dels 50 anys de l’Arxiu Històric[9], Josep Maria Jujol va participar al vídeo de l’efemèride: “Amb els germans Jujol hem decidit entregar el fons perquè els estudiosos puguin venir a un centre que està ben organitzat, ben catalogat i ben atès, i, per tant, tot plegat tindrà continuïtat en el temps”.
Lamentem la seva pèrdua i agafem el relleu a la seva tasca per seguir estudiant, difonent i reivindicant l’obra de Jujol, el seu pare, a qui va dedicar la vida.